Blog / Keuring

Geplaatst op 31 juli 2015 om 20:55 u
Categorie: Algemeen, Keuring
Geplaatst op 31 juli 2015 om 20:55 u
Categorie: Algemeen, Keuring

Lange tijd weer stil geweest maar vandaag is er eindelijk nieuws. Heb vandaag na 4,5 week wachten eindelijk het nieuwe kentekenbewijs ontvangen. :) Staat nu heel netjes een E van Elektrisch bij brandstof. Ik mag nu dus eindelijk legaal de weg op met de quad.

E-Streetquad Officieel goedgekeurd voor op de weg


Morgen ga ik hier meteen gebruik van maken. :) Maar de eerste paar keer zullen alleen maar korte testritjes zijn om het probleem met de motor temperatuur op te lossen. Pas als dat is opgelost kan ik wat langere afstanden proberen. Maar dat zal hopelijk snel genoeg gebeuren.

Na het weekend heb ik waarschijnlijk wel weer wat foto's en een filmpje voor jullie. ;)

Geplaatst op 30 juni 2015 om 23:38 u
Categorie: Keuring
Geplaatst op 30 juni 2015 om 23:38 u
Categorie: Keuring

Vandaag samen met mijn zus naar de RDW geweest voor de keuring van de quad. Wat later vertrokken dan de vorige keer aangezien ik toen erg lang heb moeten wachten. Nu waren we rond 7.40u daar.

E-Streetquad Quad is goedgekeurd!


We waren ook al vrij snel aan de beurt. Op het begin was het nog niet helemaal zeker of alles goed zou gaan. Had namelijk geen idee wat ze nog precies allemaal gingen nakijken. Er werden ook dingen gemeten die ik zelf nog niet had gemeten. Maar al snel leek het toch de juiste richting op te gaan. :)

Helaas hebben we tijdens de keuring geen foto's mogen maken aangezien er ook een of ander bekend Engels merk dat sportauto's maakt hun nieuwe model aan het testen waren. Was echt prachtig om te zien maar hierdoor kan ik dus niks laten zien van wat ze bij de keuring met de quad gedaan hebben. Ze hebben in ieder geval een paar dingen geprobeerd te meten, waaronder de spanning van de accu's, isolatieweerstand tussen +, - en het frame en ook of alle componenten goed geaard zijn. Dit laatste lukte alleen niet helemaal aangezien alle behuizingen die ik heb gebruikt van plastic zijn. Hierop valt niks te meten en deze hebben ze dus ook gewoon overgeslagen. :) Alleen een paar dingen die wel van metaal waren (motor, lader en contacten van laadinlet) hebben ze wel kunnen meten.

Na al deze metingen was het eigenlijk al bijna zeker dat de quad door de keuring zou komen. Alles was getest en ze hebben niks verkeerds kunnen vinden, ze waren zelfs onder de indruk hoe het allemaal in elkaar zat en hoe ook alles perfect was afgeschermd. Heb de beruchte testpin of testvinger die ze normaal gebruiken om te kijken of ergens spanning op staat nog niet eens gezien.

Maar toen wou de keurmeester toch ook nog even een rijtest doen voor het weggedrag te testen, de topsnelheid te bepalen en kijken of de tachometer goed geijkt is. Nu wist ik al dat de motor nog steeds problemen heeft met de temperatuur en het was vandaag al erg warm. De motor werd dus ook al snel te warm en de keurmeester moest dus steeds even wachten om de motor af te laten koelen. Was er echt bang voor dat hierdoor de keuring misschien toch nog slecht zou aflopen. Maar nee hoor, ook dit ging gewoon goed. :) Heb uitgelegd dat ik dit uiteraard ga oplossen door actieve koeling op de motor te plaatsen. Maar hij had er ook wel vertrouwen in, hij heeft voor de rest niets kunnen vinden wat fout was.

Wel was er nog een klein iets waar ik ook nog even naar moet kijken. Schijnbaar geeft de tachometer vanaf zo'n 90 km/u de dubbele snelheid aan. Heb dit zelf nog niet gezien aangezien ik de topsnelheid zelf nog niet heb kunnen bereiken. Ik denk dat het magneetje van de snelheidssensor niet helemaal op de juiste plek zit waardoor de sensor hem op hoge snelheid 2 keer ziet. Ook dit had misschien voor een afkeur kunnen zorgen maar aangezien de tachometer voor de rest prima de snelheid aangaf en ook goed geijkt was vond de keurmeester het schijnbaar toch goed. Of misschien reed hij toch gewoon echt 190 km/u? :D

E-Streetquad Quad is goedgekeurd!


Uiteindelijk zei hij dat ik de quad weer terug op de aanhanger kon zetten. En toen wist ik het eindelijk zeker, de quad is goedgekeurd! :D Na de 2,5 jaar die ik eraan heb gewerkt is dan toch eindelijk mijn geduld beloond en is het einddoel om de quad legaal op de weg te krijgen gelukt. Ben hier echt heel blij mee en zal deze dag niet snel vergeten. Het is nu nog even wachten op het nieuwe kentekenbewijs, deze zal wel binnen 5 werkdagen komen. Dan kan ik eindelijk eens lekker gaan rijden. :)

Deze foto's hebben we nog even gemaakt op de terugweg, we kwamen nu echt met een heel blij gevoel naar huis. :D

E-Streetquad Quad is goedgekeurd!


E-Streetquad Quad is goedgekeurd!

Geplaatst op 6 juni 2015 om 23:58 u
Categorie: Algemeen, Keuring
Geplaatst op 6 juni 2015 om 23:58 u
Categorie: Algemeen, Keuring

Heb vandaag nog een laatste ding aangepast. Bij de RDW vonden ze de kapjes die op de koplampen zitten te scherp. Hebben ze inderdaad gelijk in maar het zit er standaard op en is schijnbaar dus ook zo goedgekeurd.

E-Streetquad Laatste aanpassing en goed nieuws


Om ze tevreden te houden heb ik hier rubber profielen op gezet. De scherpe randen zijn nu weg en ziet er toch nog wel goed uit.

E-Streetquad Laatste aanpassing en goed nieuws


E-Streetquad Laatste aanpassing en goed nieuws


Er is ook nog wat goed nieuws. Heb nog geen afspraak, ben hier al 2 weken mee bezig maar lukt niet echt om contact te krijgen met degene die de afspraken in doet plannen. Maar heb wel nog contact gehad met de keurmeester.

Het was nog een beetje onduidelijk of er een aparte EMC test voor de hele quad nodig zou zijn, die normaal rond de 1500 euro kost, of dat de certificering met testrapport van de controller genoeg zou zijn. Ik kreeg nu gelukkig te horen dat dit niet nodig zal zijn en dat momenteel de certificering van de controller dus genoeg is. Het EMC gedeelte van de keuring is nu dus ook eindelijk afgerond. Dit was ook het lastigste gedeelte maar daar hoef ik me nu dus niet meer druk over te maken.

Er is alleen ook nog wat slecht nieuws, maar niet voor mijn eigen quad gelukkig. Ze zijn bij de RDW van plan de regelgeving voor EMC nog extra te verscherpen. Dit zal al vrij snel gebeuren want voor mijn quad hebben ze overlegd of het nog volgens de huidige regelgeving zou worden bekeken. In de toekomst zal het dus nog moeilijker gaan worden om een elektrische ombouw goedgekeurd te krijgen bij de RDW. Ik denk dat een EMC test voor het hele voertuig dan verplicht gaat worden, of echt alle componenten moeten zijn goedgekeurd. Maar met mijn quad heb ik daar gelukkig dus nog geen last van.

Het is nu alleen nog wachten op een afspraak, de quad is er weer helemaal klaar voor. Hopelijk hoor ik daar de komende week meer over.

Geplaatst op 25 mei 2015 om 21:17 u
Categorie: Algemeen, Keuring
Geplaatst op 25 mei 2015 om 21:17 u
Categorie: Algemeen, Keuring

Dit weekend een aantal aanpassingen gedaan zodat de quad binnenkort hopelijk zonder problemen door de keuring komt.

Het remsysteem is weer helemaal origineel. De voetrem remt nu op alle wielen. Beide remleidingen zitten nu op de rempomp.

E-Streetquad Aanpassingen voor de keuring


De mechanische handrem zit er ook weer op.

E-Streetquad Aanpassingen voor de keuring


E-Streetquad Aanpassingen voor de keuring


Heb ook een systeem gemaakt dat een waarschuwingssignaal geeft als je afstapt van de quad als de aandrijving nog actief is. Heb dit gedaan via een schakelaar in de linker voetsteun.

E-Streetquad Aanpassingen voor de keuring


De rijstand knoppen gaan alle 3 knipperen als je afstapt.

E-Streetquad Aanpassingen voor de keuring


Aangezien het knipperrelais dat ik gebruik niet goed werkt met alleen maar LED's wou ik een normaal lampje ergens verbergen die dan ook mee knippert. Maar deze bleek ik niet te kunnen verbergen, het licht schijnt gewoon door de plastic kap heen. Vind het eigenlijk wel een leuk effect en maakt het nog eens extra duidelijk dat de aandrijving actief is.

E-Streetquad Aanpassingen voor de keuring


Aangezien ik het remsysteem gewijzigd heb wou ik weer even testen. Puur uit noodzaak natuurlijk, niet omdat ik er gewoon even zin in had ofzo. :) Maar de remmen werken in ieder geval prima.

E-Streetquad Aanpassingen voor de keuring


Kort filmpje gemaakt. Zelfs onze hond vind de quad helemaal geweldig. ;)


Alles wat moest worden aangepast voor de keuring is nu eigenlijk gedaan. Er zijn wel nog een aantal dingen waarbij ik op een reactie aan het wachten ben van de RDW. Maar hoop daar de komende week wel iets van te horen. Ben ook al aan het kijken voor een nieuwe afspraak te maken voor de keuring.

Geplaatst op 21 mei 2015 om 19:44 u
Categorie: Keuring
Geplaatst op 21 mei 2015 om 19:44 u
Categorie: Keuring

Vanmorgen weer vroeg vertrokken naar de RDW voor het identiteitsonderzoek. Deze keer niet zo lang hoeven rijden, kon voor dit onderzoek gewoon naar het dichtstbijzijnde keuringsstation.

E-Streetquad Identificatieonderzoek en herinslag van framenummer


Moest om 8 uur daar zijn en was ook al meteen als eerste aan de beurt. De plek waar het framenummer zat werd geïnspecteerd en ook alle documenten en foto's die ik had meegenomen.

E-Streetquad Identificatieonderzoek en herinslag van framenummer


Dit is gelukkig allemaal goed afgelopen. Normaal moet er dan weer een nieuwe afspraak gemaakt worden om het framenummer opnieuw in te laten slaan. Maar ik had geluk, degene die bevoegd is voor framenummers in te slaan was aanwezig en had ook wat tijd over. Het framenummer is dus ook meteen opnieuw ingeslagen. :) Wel was het even zoeken naar een geschikte plek aangezien het apparaat dat ervoor wordt gebruikt nogal groot is en niet echt goed blijkt te werken op buizen. Gelukkig zit er een mooi plat gedeelte op de quad namelijk onder het zadel. Heb wel de hele achterkap eraf moeten halen maar het framenummer zit er nu. :)

E-Streetquad Identificatieonderzoek en herinslag van framenummer


Hierna dus met een blij gevoel weer terug gekomen van de RDW. Moet nu nog een aantal dingen aanpassen en dan kan ik weer terug naar Lelystad voor de keuring. Hopelijk duurt het deze keer wat minder lang voordat ik terecht kan.